Pered k zs g - obec Te ed kovo

videoarch vum 
index falunkr l nkorm nyzat szervezetek int zm nyek dokumentumok f rum fot album Peredi js g napt r
Üdvözöljük Pereden!
Pered község, a délszlovákiai Mátyusföldön helyezkedik el. Falunknak 3700 lakosa van, ebből 82%-a magyar nemzetiségű és 18%-a szlovák. Falunk, Sellye járás fejlettebb falvai közé sorolható. tovább>>
kontakt: OÚ Tešedíkovo
Žiharecká 860
Tešedíkovo, 925 82
Tel: 031 7795412
tesedikovo@tesedikovo.sk
48° 6' 27.86"N
17° 50' 47.41"E
admin:
linkek:
edatbázis
Telektó polgári társulás:
telekto.tesedikovo.info
testvérvárosunk:
www.tab.hu
hírek: (274) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 
Telektó PT évzáró
2010-03-16 09:40:41
más

A peredi szervezetek közül utolsónak a Telektó Polgári Társulás is megtartotta az évzáróját. A március 6-i évzárón kb. 60 tag jelent meg. Az esemény érdekessége volt, hogy a nyelvtörvény betartásával először találkoztam, ugyanis a kezdés előtt megkérdezték a résztvevőket, hogy egyetértenek-e azzal, hogy a tanácskozást magyar nyelven tartsák.

...a cikk folytatódik>>>
Kovács Zoltán 2 hozzászólás a cikkhez
 
A borkóstolón senki sem védte meg a címét
2010-03-03 08:29:30
kultúra

A Csemadok kilencedik alkalommal rendezte meg a borkóstolót, de idén már kissé módosított szabályokkal. A szakzsűri az elmúlt évek gyakorlatától eltérően nem a résztvevőkkel együtt pontozott, hanem már szombat délelőtt. További változás volt, hogy a résztvevők nem az összes bort kóstolták, hanem csak minden másodikat, attól függően, hogy a páros vagy a páratlan sorban ültek. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy gond is lett volna végigkóstolni, mert újra növekedett a benevezett borok száma (110 fehér, 36 vörös). Talán az első megpróbáltatás után már elmondható, hogy az új szabályok beváltak, sokkal szabadabbra, pörgősebbre sikerült a borkóstoló.

...a cikk folytatódik>>>
Kovács Zoltán 6 hozzászólás a cikkhez
 
Farsang Pereden II
2010-02-25 11:05:06
kultúra

Ugyan már böjt van, de elsősorban a peredi bálok nem férnek be egy kurta farsangba, másodsorban a szlovák suliról még semmilyen infó nem jelent meg a honlapon. Most a szülői szövetség által rendezett bálba nézhetünk bele. A felvétel elején a (nem csak) kilencedikesek táncolnak, a második felében pedig a szülőkkel keringőznek.

Kovács Zoltán 0 hozzászólás a cikkhez
 
Falunap: Charlie és Zséda
2010-02-21 10:15:16
önkormányzat

A februári ülésen a képviselő-testület leginkább a költségvetéssel foglalkozott. A jövő évi büdzsé keretszámairól Mészáros Endre beszélt mint a pénzügyi bizottság elnöke. Elmondta, hogy a bevételi oldalon 30 ezer eurós kieséssel számolnak - a falu költségvetése 1 695 000 euró. Kisebb vita bontakozott ki abból, hogy Mozoli Sándor felrótta a hivatalnak, hogy miközben a bevételek jelentősen csökkennek, a bérezésre egyre többet fordítanak. Győrög Katalin kifejtette, hogy a fizetésemelés a törvényből fakad. Meszáros Endre is figyelmeztette, hogy a „falu“ nem vállalkozás. A béreket egy táblázat alapján határozzák meg, és ezen nem tudnak változtatni. A továbbiakban Mészáros Endre elmondta, hogy ha az összes pályázatunk sikeres lesz, akkor a falu költségvetésének kétszeresét tudják beépíteni a falu vagyonába. A következő pályázatokkal számolnak: komposztáló (1,9 millió), kultúrház felújítása (650 ezer), 5. lakótömb (260 ezer), községi alkalmazottak képzése és az irodák új felszerelése (190 ezer), a főtér és környékének felújítása (361 ezer). Elhangzott, hogy ha minden pályázat sikeres lenne - mivel szükség van önrészre is - , a falu pénztartaléka 0 euróra csökkenne. Tehát az a faramuci helyzet állhat elő, hogy minél inkább fejlődik a falu, annál inkább „legatyásodik“.

...a cikk folytatódik>>>
Kovács Zoltán 4 hozzászólás a cikkhez
 
Közlemény
2010-02-15 20:03:04
más

A képvislő-testület határozata értelmében és környezetünk tisztaságának védelmében községünk a 2004-es évben csatlakozott a szelektív hulladékgyűjtéshez. Minden háztartásnak 3 műanyagzsákkal kéne rendelkeznie, melybe külön-külön gyűjtjük a műanyag flakonokat, üveget és a papírt, a zsák színétől függetlenül. A műanyag flakonokból a levegőt ki kell préselni és össze kell csavarni, hogy minél kevesebb helyet foglaljanak. A papírhulladék közé soroljuk az újságokat, folyóiratokat, brozsúrákat, katalógusokat, különböző szórólapokat, prospektusokat, könyveket, tiszta csomagalópapírt és papírdobozokat.

NEM tehetjük közé a tejesdobozt, a különböző, más anyaggal bevont papírt, a kopírozópapírt (indigó), a viaszpapírt és lakkozott papírt.

Az üveggyűjtőzsákba rakhatunk megtisztított fehér és színesüveget, befőttesüveget, üvegcserepeket, üvegtáblákat.NEM tehetjük közé a nem kimosott és zsíros üvegeket, a porcelánt és a tükröt.

A műanyag közé tehetünk PET jelzésű különböző méretű műanyag flakonokat, kimosott élelmiszeres műanyag poharakat/edénykéket. NEM tehetjük közé a kiürült tisztítószerek csomagolását.

...a cikk folytatódik>>>
Községi Hivatal 2 hozzászólás a cikkhez
 
Valentin nap Pereden
2010-02-15 09:41:42
más

Nemrég volt szó arról, hogy ennek a honlapnak az első bejegyzése egy hófúvás volt, mégpedig 2005 decemberében. Négy év után újra járhatatlanná vált a Pered-Deáki útvonal.Érdekesség, de a hófúvás kedveli az "ünnepnapokat". Akkor szilveszter előtt egy nappal mutatta meg az erejét, most pedig Bálint napi meglepetésként érkezett.

Kovács Zoltán 15 hozzászólás a cikkhez
 
Farsang Pereden
2010-02-08 16:06:07
kultúra

Talán nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy Pereden a farsang egyáltalán nem unalmas időszak. Január közepe óta bálok követik egymást,és az egész sorozatot már a szokásoknak megfelelően a borkóstoló zárja. Most a legkisebbek bulijába nézhetünk bele. A magyar óvoda farsangján a magyarországi Kolompos együttes játszott. Az együttes évek óta járja az óvodákat, hogy a gyerekekkel játékos formában megismertesse a népzenét. A zenészek nem először jártak Pereden. Az első látogatásuk pár éve volt, amikor az óvodai beíratkozás keretében egy huszáros műsorrral készültek. A következő előadásra már fizetség nélkül jöttek, ezzel is támogadták az óvodát. Most pedig apró királykisasszonyok és hercegek táncolhattak a zenéjükre.

Kovács Zoltán 0 hozzászólás a cikkhez
 
Közlemény
2010-01-28 10:03:04
más

Tisztelettel értesítjük Pered község lakosságát, hogy 2010.1.11-én megalakult a Most-Híd politikai párt peredi klubja. A párt alapeszméivel, programjával, céljaival, ill. aktuális rendezvényeivel a www.most-hid.sk internetes honlapon ismerkedhetnek meg, amelyről a tagság iránt érdeklődők letölthetik a belépési nyilatkozatot is. Várunk sorainkba minden liberális szellemű, új gondolatokra fogékony embert, aki szeretne aktívan bekapcsolódni a közéletbe, a községünket érintő problémák orvoslásába. Amennyiben a helyi klub tevékenységét bármi módon szeretné segíteni, természetesen azt tagságon kívül is megteheti, szimpatizánsok jelentkezését is szívesen várjuk. Javaslataikkal, ötleteikkel, panaszaikkal forduljanak hozzánk bizalommal! Kapcsolatfelvétel személyesen vagy írásban a következő e-mail címen: most-hid-pered@pobox.sk.

A Most-Híd párt peredi klubjának alapító tagjai:

 • ifj. Barczi Viktor
 • Berényi Ferenc
 • Kovács Mária
 • Somogyi László
 • Szekeres Klaudia
 • most-hid-pered@pobox.sk. 4 hozzászólás a cikkhez
   
  Fűzfa és az árnyéka nélkül?
  2010-01-27 11:41:42
  önkormányzat

  Az ünnepek után az önkormányzatnál is újra megindult a nagyüzem. A képviselők több témát is megvitattak, de ezek elég bonyolult megoldásokat kívánnak, vagy az új költségvetést érintik, ezért sok dolgot nyitva hagytak. Az egyik ilyen téma volt, hogy a községi hivatal telkeket szeretne vásárolni, ahol a későbbiekben beruházásokat tudna megvalósítani. Borsányi Gyula polgármester elmondta, hogy 2 érintettel tárgyalt, de konkrétumokról nem állapodtak meg. Ugyancsak elmondta, hogy ha meg is egyeznek, azt a telekkönyvi hivatal pár hónapig nem fogja bejegyezni, mivel most folyik a nevesítetlen földek felmérése - az úgynevezett ROEP (Register obnovenej evidencie pôdy), és a hivatal így kívánja elkerülni a telekkönyvi átfedéseket. Kijelentette, hogy a napokban 1500 levelet kézbesítenek, lényegében nincs a faluban olyan család, akit ne érintene a dolog. Például gyakori gond, hogy az egykori betelepülőknek odaítélt földterület az eredeti tulajdonos nevén van.

  ...a cikk folytatódik>>>
  Kovács Zoltán 0 hozzászólás a cikkhez
   
  Ne a kocsmában dőljön el a peredi foci sorsa!
  2010-01-27 11:29:30
  sport

  A Peredi Sportklub is megtartotta a szokásos évzáróját. Az eseményen körülbelül 80 ember vett részt, és ember alatt nem csak férfiakat értek, mint Pereden szokás, mert 2 nő is volt a vendégek között. A felvezetőben elhangzott, hogy ezen az évzárón a felnőtt csapat válságból kivezető útját fogják keresni, de a helyszínen már semmilyen lényeges döntés nem született.

  ...a cikk folytatódik>>>
  Kovács Zoltán 4 hozzászólás a cikkhez
   
  www.deltasound.sk
   
  www.musicmax.sk
   
  www.interkompakt.sk
   
  www.vandadekor.sk
   
  www.dt-digital.sk
   
  obec Te ed kovo - Pered falu, old.pered.info 1280*1024, ©TulokTeam, admin: