Pered k zs g - obec Te ed kovo

videoarch vum 
index falunkr l nkorm nyzat szervezetek int zm nyek dokumentumok f rum fot album Peredi js g napt r
Üdvözöljük Pereden!
Pered község, a délszlovákiai Mátyusföldön helyezkedik el. Falunknak 3700 lakosa van, ebből 82%-a magyar nemzetiségű és 18%-a szlovák. Falunk, Sellye járás fejlettebb falvai közé sorolható. tovább>>
kontakt: OÚ Tešedíkovo
Žiharecká 860
Tešedíkovo, 925 82
Tel: 031 7795412
tesedikovo@tesedikovo.sk
48° 6' 27.86"N
17° 50' 47.41"E
admin:
linkek:
edatbázis
Telektó polgári társulás:
telekto.tesedikovo.info
testvérvárosunk:
www.tab.hu
hírek: (274) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 
Borsányi Gyula, a polgármester és jelölt
2010-11-09 21:02:03
önkormányzat

Néhány száraz tény: 59 éves, édesapa és nagyapa. 12 éve a falu első embere. Az MKP jelöltje. Úgy érzi, hogy az elmúlt években a falu sikeres volt, mégha nem is mindig felhőtlenül. Tovább szeretné folytatni a munkát, mert még elég erőt érez hozzá.

Jól gondolom, hogy 12 év után az utolsó megmérettetésére készül?

Nézd, nem tudom, hogy fog alakulni a választás - de remélem, hogy megnyerem - , csak azután érdemes ezen a kérdésen gondolkodnom. Ezt a kérdést már többen is feltették nekem. Ha az egészségem megengedi, ha megfelelek az elvárásoknak és lesz hozzá energiám, akkor nem zárkózom el egy újabb ciklustól sem. De először ezt a választást kell megnyernem.

...a cikk folytatódik>>>
Kovács Zoltán 61 hozzászólás a cikkhez
 
Szekeres Klaudia, a polgármesterjelölt
2010-11-06 18:42:43
önkormányzat

Néhány száraz tény:36 éves, ügyvéd és két gyermek édesanyja. A Híd jelöltje. Szerinte a mostani polgármester jól végezte a dolgát, de 12 év után itt az ideje a változásnak. Elsősorban az emberek felé szeretne nyitni, mert úgy látja, hogy a kommunikáció az elmúlt években hiányzott.

Sokat gondolkodtál a jelölésen?

Elég sokáig gondolkodtam rajta, nem volt ez egyszerű döntés. Ha megszakítom az ügyvédi praxisomat, később elég körülményes újraindítanom. Nem csak azért, mert kiesek a gyakorlatból, hanem, mert az ügyfelek is elpártolnak. Ugyanakkor a Hídon belül is volt egy vita, hogy érdemes-e már most ellenjelöltet indítani. Végül egyhangúlag úgy döntöttünk, hogy lesz jelölt. Már csak abból a megfontolásból is, hogy ne legyen ez referendum, mint 4 évvel ezelőtt. Ha már választás, akkor legyen választás és az emberek döntsék el, hogy ki alkalmasabb a polgármesteri feladatok ellátására.

...a cikk folytatódik>>>
Kovács Zoltán 74 hozzászólás a cikkhez
 
Bemutatkozás
2010-10-29 10:05:06
önkormányzat


Közelednek a választások és bizony új, fiatal jelöltek is akadnak. Mivel arra sem időnk, sem módunk, hogy az összes jelöltet bemutassuk, így csak a két párt 2-2 legfiatalabb indulójának tettük fel ugyanazokat a kérdéseket. A Híd két jelöltje Malý Mónika és Mucha Attila, az MKP jelöltje Kőrösi Ildikó és Nagy Richárd.

1. Magad vagy mások megkeresésére vállaltad a megmérettetést? Sokáig gondolkodtál a jelölésen?

2. Van konkrét elképzelésed a munkáról? Melyik terület áll hozzád a legközelebb?

3. Ha megválasztanának, van már olyan konkrét dolog, amelyen szeretnél változtatni?

...a cikk folytatódik>>>
Kovács Zoltán 99 hozzászólás a cikkhez
 
Önkormányzati választások 2010 - jelöltek
2010-10-20 14:38:39
önkormányzat
A 2010-es Önkormányzati választások jelöltjei az alábbi dokumentumokban találhatóak.

Vyhlásenie kandidatúry pre vožby poslancov Obecného Zastupitežstva v Tešedíkove, 27. novembra 2010

Vyhlásenie Kandidatúry pre vožby starostu obce v Tešedíkove 27. novembra 2010

Községi Hivatal 0 hozzászólás a cikkhez
 
Összefoglaló az önkormányzat 4 éves munkájáról II.rész
2010-10-18 11:12:13
önkormányzat

A honlapon 2007 februájában jelent meg az első cikk, amely a képviselő-testület munkájával foglalkozott. Talán először fordult elő a falu történetében, hogy folyamatosan nyomon lehetett követni a testület tevékenységét. Mérföldkő, még ha az információk csak egy szűk körhöz jutottak is el.

Az önkormányzat munkáját meghatározta, hogy 8 év után, 2006 júniusában az MKP kiesett a kormányból, sőt, eléggé magyarellenes kormány került hatalomra. Megyei szinten is a szlovák nagykoalíció irányított. Mindezt tetézte a 2008 végén kirobbant válság. Ugyanakkor az európai pénzforrások továbbra is nyitva álltak. 2006-ban Borsányi Gyula a választási kampányban azt mondta, hogy a következő időszak tervei „nem olyan igényesek, mint négy évvel ezelőtt”. Most ezeknek a tényeknek a figyelembe vételével nézzük meg, milyen fejlesztések valósultak meg.

...a cikk folytatódik>>>
Kovács Zoltán 0 hozzászólás a cikkhez
 
Összefoglaló az önkormányzat 4 éves munkájáról. I.rész
2010-10-03 12:39:40
önkormányzat

A négy éve megválasztott testület ezekben a napokban meghozza a választások előtti utolsó döntéseit. Most megpróbálkozunk a lehetetlennel: összefoglaljuk az elmúlt 4 év munkáját. Természetesen az ilyen összefoglaló nem lehet teljeskörű; több órányi tanácskozást nem könnyű besűríteni pár mondatba, de egy próbát megér.

Mindjárt az elején szögezzük le: nem volt ez egy rossz testület. A munkáját becsülettel elvégezte, kerülte a fölösleges konfliktusokat, miközben azért megpróbálta a lehető leghatékonyabban ellenőrizni a hivatal munkáját. Hibaként felróható, hogy nem volt kezdeményező. Ez annak is köszönhető, hogy mindannyian egy politikai csapatból voltak, így az ötletelést rábízták a polgármesterre, valamint a hivatalra, a képviselők egy része megelégedett azzal, hogy a javaslatokra rábólintott vagy sem.

Az első részben megnézzük, hogy a testület miként állt a dolgokhoz, amikor a lakosok átvették a kezdeményezést, illetve bele akartak szólni a dolgokba.

...a cikk folytatódik>>>
Kovács Zoltán 12 hozzászólás a cikkhez
 
Kiadó a falu földje
2010-09-21 11:41:42
önkormányzat

A nyári szünet után a képviselők újra ott folytatták, ahol júliusban abbahagyták. A testület megtárgyalta és kisebb módosításokkal elfogadta a falu jogállásáról szóló rendeletet. Novák Veronika javaslatára továbbra is csak az kaphat emléktáblát, illetve szobrot, akinek kötődése van a faluhoz.

A hivatal előterjeszette a költségvetés féléves beszámolóját. A bevételek jelentősen csökkentek. Az államtól csak 39% jött be, a termőföldek után csak 15%-nyi bevétel keletkezett. Győrög Katalin elmondta, hogy összességében 3-4 millió kiesett. (Valószínűleg koronában értette.) Viszont a közvilágításra előleg formájában már elment a betervezett összeg 60%-a. Remélhetőleg az elszámolásnál valami visszajön. A képviselők sokallották, hogy a sportpályán már kimerítették a vízfogyasztásra szánt keret 56%-át.

...a cikk folytatódik>>>
Kovács Zoltán 4 hozzászólás a cikkhez
 
Népszavazás
2010-09-20 13:40:41
önkormányzat

Pereden a részvételi arány nem sokban különbözött az országos átlagtól. A lakosok 23,49%-a vette azt a fáradságot, hogy véleményt mondjon. Ez a járásban ugyan jó eredménynek számít, de messze már nem az a falu vagyunk, ahol az emberek szeretnek véleményt mondani.

Királyfa és Hosszúfalu is megelőzött minket, mindkét esetben 30% feleti részvételi arány volt. Ami a kérdéseket illeti, nem született meglepetés: az igenek többségben voltak. Hasonlóan az országos eredményekhez, a perediek sem annyira lelkesednek az internetes szavazásért, de számomra meglepetés, hogy nem rosszabb arányban, mint az országos átlag (79/21 %).

Természetesen a perediek sem szeretnék, hogy a képviselőknek többletjogaik legyenek. Az igenek aránya közel 98 % volt. Érdekesség, de úgy látszik, hogy eléggé anyagiasak vagyunk.

Meglepetésre a legtöbb szavazatot nem képviselők ügye kapta, hanem, hogy akarunk-e üzembetartási díjat (konc. poplatky) fizetni.

referendum - 2010

Kovács Zoltán 0 hozzászólás a cikkhez
 
Diplomamunkák III
2010-09-09 14:02:03
kultúra

Újabb Peredről szóló munkát szeretnénk bemutatni. Talán egyetértünk abban, hogy a környéken a peredi az egyik legszebb temető. Nemrég Kovács Judit összefoglalta a Kálvária domb, az odavezető stációk és a kápolna történetét. Napokon belül sor kerül a Kálvária búcsúra, amely nem jár akkora csinadrattával, mint a júniusi, de ettől függetlenül szorosan hozzátartozik a falu hagyományaihoz. Ennek apropóján, Jutka segítségével jobban megismerhetjük a falu egyik legszebb, műemlékvédelem alatt álló építményeit.

Judita Kovácsová - Sakrálne pamiatky v obci Tešedíkovo (Kalvária, Krížová cesta, Kaplnka)

Kovács Zoltán 3 hozzászólás a cikkhez
 
"A peredi ponty" - 30 órás horgászbuli
2010-09-07 15:08:09
más

Valójában verseny volt, de a hangulat inkább egy partira emlékeztetett augusztus 21-22-én a Telektó partján. A Telektó PT első ízben rendezte meg "A peredi ponty" elnevezésű horgászversenyt. A 25 benevezett csapat 30 órán keresztül próbált meg minél több és nagyobb halat kifogni, és nem is akármilyen jutalomért. Az első helyezet csapatnak 500 € ütötte a markát, a második és a harmadik helyezett 250 illetve 100 €-val lett gazdagabb.

Herencsár Zsolt elmondta, hogy az elején izgultak, miként sikerül egy ilyen hosszantartó versenyt megrendezniük, azonban az aggodalom felesleges volt. A benevezett csapatok kitűnő hangulatban voltak, és már-már gasztrofesztivált varázsoltak a tó partjára.

De mivel ez mégiscsak verseny volt, ezért említsük meg a győzteseket is. Az első helyen - 9 kifogott hallal és 65,17kg összsúllyal - Wornáth D., Csicsola Z., Juhos A. trió végzett. A vándorserleg is hozzájuk került egy igazán termetes pontyért, amelynek a méretei 85cm és 13,40 kg voltak.

Kovács Zoltán 5 hozzászólás a cikkhez
 
www.deltasound.sk
 
www.musicmax.sk
 
www.interkompakt.sk
 
www.vandadekor.sk
 
www.dt-digital.sk
 
obec Te ed kovo - Pered falu, old.pered.info 1280*1024, ©TulokTeam, admin: