Pered község - obec Tešedíkovo

videoarchívum 
index falunkról önkormányzat szervezetek intézmények dokumentumok fórum fotóalbum Peredi Újság naptár
Üdvözöljük Pereden!
Pered község, a délszlovákiai Mátyusföldön helyezkedik el. Falunknak 3700 lakosa van, ebből 82%-a magyar nemzetiségű és 18%-a szlovák. Falunk, Sellye járás fejlettebb falvai közé sorolható. tovább>>
kontakt: OÚ Tešedíkovo
Žiharecká 860
Tešedíkovo, 925 82
Tel: 031 7795412
tesedikovo@tesedikovo.sk
48° 6' 27.86"N
17° 50' 47.41"E
admin:
linkek:
edatbázis
Telektó polgári társulás:
telekto.tesedikovo.info
testvérvárosunk:
www.tab.hu
hírek: (274) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 
ADVENTI író – olvasó találkozó
2008-12-21 18:18:00
kultúra
2008. december 9-én, Szabóné Jozefík Edit látogatott el községünkbe. Szabóné Jozefík Edit első irásait, novelláit, prózáit a kortárs irodalom kedvelői a hetvenes évek elején az Irodalmi Szemlében olvashatták.

Bátorkeszin él, minden napja gondokkal teli, és a családjának él, férjét sajnos néhány évvel ezelőtt elveszítette. A líra érzelem és szenvedély eredménye és ebben a nők otthonosak és gazdagok. De vajon mi késztette Szabóné Jozefík Editet arra, hogy a világ rejtélyé vel és az emberi sorssal foglalkozzon? Minden író számára az írás oka fontos titok. Szabóné Jozefík Edit írásait az érzések melegsége, és a sokat próbált asszonyi lélek megnyilvánulásai jellemzik: emberi vágyak, versei a magyarságtudatról a tiszta érzésekről, a szerelemről, életről és halálról beszélnek.

2008. december 9-én a délelőtti órákban a Peredi Alapiskola tanulóival találkozott, a délutáni órákban pedig a nyugdíjasklub tagjai ismerhették meg verseit, novelláit.
Borsányi Erzsébet, kultúrreferens 0 hozzászólás a cikkhez
 
Mikulásváró ünnepség a nagycsoportos óvodásoknak
2008-12-21 18:14:00
kultúra
Mikulásváró ünnepségre hívta meg december 5-én délután a Csemadok helyi szervezete és a Peredi MTNyA az óvoda nagycsoportosait. Az ünnepségnek már sokéves hagyománya van, melyen nemcsak a gyerekeknek kedveskedünk ajándékokkal és kultúrműsorral, hanem bemutatkozik az alapiskola is szülőknek Rendezvényünk nem titkolt célja felhívni a kedves szülők figyelmét az anyanyelven történő oktatás fontosságára, mert minden gyermek azon a nyelven tudja a leghatékoyabban elsajátítani az ismereteket ,melyet az édesanyjától tanult.

Ez alkalommal segítségünkre volt a szülők tájékoztatásában a Via Nova ifjúsági csoport oktatási alelnöke Cúth Csaba ,aki a szülőknek érvekkel alátámasztva és konkrét személyes példákat sorolva hangsúlyozta ,hogy magyar gyermeknek magyar iskolában a helye .Minden szülőnek DVD?vel ellátott füzetet ajándékoztunk,melyben hazai ismert személyiségek vallanak a témában szerzett tapasztalataikról. Kedves Szülők! Rajtunk múlik, hogy megőrizzük iskoláinkat, óvodáinkat, mert ezek többet jelentenek számunkra egyszerű oktatási intézményeknél. Ide kötnek minket emlékeink, gyerekkori barátaink, itt szereztük meg a tudást, amellyel boldogulni tudunk az életben.
Mgr. Jurás Lívia az AI igazgatója 0 hozzászólás a cikkhez
 
Folytatódott az edzőkeringő
2008-12-21 18:01:00
sport
Tizenharmadikként zárta az őszi idényt a IV ligában szereplő futballcsapatunk. Öt győzelmet, 2 döntetlent és 8 vereséget könyvelhet el a gárda, a gólarány: 25:35. Hét ponttal gyűjtöttünk többet, mint a kieső helyen tanyázó felsőkirályi és vágpattai alakulat. Hazai környezetben ötször nyertünk, háromszor pedig kikaptunk. Idegenben jóval gyengébben ment, csak Gútán és Nagysurányban döntetleneztünk. Jelenleg immár a harmadik edzőt fogyasztjuk, az idényt a 63 éves nyitrai Dušan Danko kezdte, ám a nyolcadik fordulót követően addigi segítője, František Hanák váltotta fel. Sajnos, ez a csere sem hozott kedvező változást, az új tréner nem tudta felrázni az együttest. Ezek után nem csoda, hogy december elsejétől a vágpattai Karol Herák irányítja az együttest. Reméljük, vezetésével tavasszal feltámad a gárda.

...a cikk folytatódik>>>
Szabó Zoltán 0 hozzászólás a cikkhez
 
II. Egyszer volt, hol nem volt... mesefesztivál
2008-12-21 18:01:00
kultúra
A rendezvény ötletgazdája Marosi Bianka, aki az első mesefesztivált a gyermekek nagy örömére 2007-ben a kulturális közösségi és tájékoztató központban valósította meg. A folytatásáról is gondoskodott, eredményesen pályázott, s ennek köszönhetően 2008. november 25-én és 26-án került megrendezésre a kultúrházban....a cikk folytatódik>>>
Borsányi Erzsébet kultúrreferens – rendező 0 hozzászólás a cikkhez
 
Önkéntes véradók
2008-12-21 17:37:00
közélet
A Vöröskereszt helyi szervezete ezúton fejezi ki őszinte köszönetét azoknak, akik 2008. 10.10-én vért adtak a helyi kultúrházban. Név szerint: Kamrada Katalin, Perina Krisztián, Baji Zsolt, Vankó Dezső, Mészáros József, Pálinkás Zsuzsanna, Majba Regina, Kőrösi Klaudia, Szarka Béla, Tóth Ferenc, Seres Ferenc,Nagy Klaudia, Flaska Mónika, Polgár Benjamin, Szarka Márta, Borsányi Imre, Újhelyi Zoltán, Kovács Tibor, Vankó Ferenc, Kocsis Mária, Horváth Tibor, Dezider Mikle, Erik Mikle, mérnök Mozoli Sándor, Kovács Márta, Németh Gyula, Borsányi Szilvia. Köszönjük.
Községi hivatal 0 hozzászólás a cikkhez
 
Újszülötteink Mikulás-napi ajándéka
2008-12-21 17:26:00
közélet
2008. december 10én kedves kis ünnepségre gyűltünkössze a községi hivatal házasságkötő termében. A 2007-es évben született 30 gyermeket és szüleiket községünk polgármestere, Borsányi Gyula köszöntötte. Az óvodások műsora után a Dexia bank képviselője je lenlétében került sor kis polgáraink 1.000,-Sk-s bankbetét Mikulás-napi ajándékának az átadására.
Bán Erzsébet, anyakönyvvezető 0 hozzászólás a cikkhez
 
Az igazi ünnep
2008-12-21 16:11:00
kultúra
Advent utolsó vasárnapján felejtsük el Győrt, felejtsük el Pozsony bevásárlóközpontjait, és inkább adjuk át magunkat az ünnepnek. A nemrég megalakult Peredi Ifi Klub december 21-én, 17:00 órától a helyi kultúrházban igazi karácsonyi műsorral készül. Még december elején a klub tagjai több mátyusföldi iskolában „kincsesládákat” helyeztek el, ahova a fölöslegessé vált játékokat, könyveket, ruhákat, vagy más, még mások számára értékes tárgyakat lehet elhelyezni. Pereden ezt az óvodában, iskolában, valamint a kultúrházban lehet megtenni.

Az összegyűjtött ajándékokat az emített gálaműsor keretében átadják a gyermekotthonok számára. A Karácsonyváró ünnepi műsor keretében fellépnek a szlovák és magyar ovisok, mindkét alapiskola diákjai, a Calma tánccsoport, a peredi Tubarózsa , a Hip-Hop tánccsoport Újvárból, a Lucifer együttes a galántai gimiből, Kollár Adrika, Kovács Ádám és Takács Noémi. A rendezők remélik, hogy az első és nemes programjukat sok peredi személyesen is megtiszteli.
Kovács Zoltán 2 hozzászólás a cikkhez
 
Meghitt ünnepség az Idősek Napja alkalmából a helyi kultúrházban
2008-12-21 16:05:00
közélet

Pered Község Önkormányzata 2008. december 3?án a helyi kultúrház nagytermében rendezte meg a 70 éves és idősebb nyugdíjasok találkozóját, melynek alkalmával köz? ségünk azon polgárait ajándékozta meg és látta vendégül, akik sok évtized példamuta? tó munkájával, családjuk iránt érzett nagy elkötelezettséggel bebizonyították az élet mé? ly érzést adó erejét. Az önkormányzat nevében községünk polgármestere Borsányi Gyula köszöntötte a kedves vendégeket. Verssel, dallal és tánccal az alapiskola tanulói kedveskedtek. A közeledő karácsonyi ünnepek varázsát hozta el hozzánk koncertjével a csallóközc? sütörtöki Rigó Mónika. Az idén sem hiányzott az ajándék, az ízletes pogácsa, a rakott kenyér és frissítő tea, mely a nyugdíjasklub tagjainak, az alapiskola szakácsnőinek köszönhetően készült és a község alkalmazottainak segítségével került átadásra, illetve az asztalra. Külön köszönet jár a COOP Jednota Fogyasztási Szövetkezet helyi szervezetének, mert gyümölccsel ajándékozta meg a találkozó résztvevőit.

Borsányi Erzsébet, kultúrreferens 0 hozzászólás a cikkhez
 
Bálidő
2008-12-09 19:10:00
közélet

A novemberi hónapban két, ma már hagyományosnak mondható bált tartottak a kultúrház nagytermében. Az „ovis“ bált második alkalommal rendezte meg a magyar óvoda szülői közössége. Malý Mónika, a szervezet elnöke elmondta, hogy a tavalyi sikeren felbuzdulva úgy gondolták, hogy újra megrendezik a bált. Remélték, hogy legalább ugyanannyi vendégük lesz, de ők is meglepődtek, hogy közel 180 ember jött el. Idén is a sporoni Club 7 zenekar játszott, akik nagy örömmel vállalták a fellépést. A bál után úgy nyilatkoztak, hogy mindennel nagyon elégedettek voltak, számukra öröm volt itt játszani, mert az emberek alakoskodás nélkül tudnak szórakozni. A rendezvényből befolyt több tízezernyi nyereséget a szülői szövetség nagy valószínűséggel udvari játékok, bútor és szőnyeg vásárlására fordítja.

A Csemadok évek óta Katalin napja alkalmából rendezi meg a batyubált. Míg az első batyubálon kevesebb, mint 50 ember mulatott, az idei már teltházas volt. A hajnalig tartó bál a szervezet egyik legsikeresebb akciója volt. Képek a fotoalbumban.

Kovács Zoltán 0 hozzászólás a cikkhez
 
Tenisz - Teremfoci - Lábtenisz
2008-12-02 10:35:00
sport

Pereden, a Fő utcán (Főszeg) - 165 kb. 100 m távolságra a r.kat. templomtól az INTERKOMPAKT Kft. területén.

Hétfő -- Vasárnap - 8:00 -- 22:00

Pályafoglalás: 031 77 95 306, 0905 603 470, 0907 067 864

fotogaléria

INTERKOMPAKT 1 hozzászólás a cikkhez
 
www.deltasound.sk
 
www.musicmax.sk
 
www.interkompakt.sk
 
www.vandadekor.sk
 
www.dt-digital.sk
 
obec Tešedíkovo - Pered falu, old.pered.info 1280*1024, ©TulokTeam, admin: