Pered k zs g - obec Te ed kovo

videoarch vum 
index falunkr l nkorm nyzat szervezetek int zm nyek dokumentumok f rum fot album Peredi js g napt r
Üdvözöljük Pereden!
Pered község, a délszlovákiai Mátyusföldön helyezkedik el. Falunknak 3700 lakosa van, ebből 82%-a magyar nemzetiségű és 18%-a szlovák. Falunk, Sellye járás fejlettebb falvai közé sorolható. tovább>>
kontakt: OÚ Tešedíkovo
Žiharecká 860
Tešedíkovo, 925 82
Tel: 031 7795412
tesedikovo@tesedikovo.sk
48° 6' 27.86"N
17° 50' 47.41"E
admin:
linkek:
edatbázis
Telektó polgári társulás:
telekto.tesedikovo.info
testvérvárosunk:
www.tab.hu
hírek: (274) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 
Februári parlamenti napló
2009-02-25 11:54:00
önkormányzat

A képviselő- testület februári ülése elég hosszúra sikeredett, főleg a költségvetési javaslat megtárgyalása miatt. A javaslat tartalmazza a januári naplóban említett fejlesztési terveket. Mészáros Endre, a pénzügyi bizottság elnöke ezt úgy kommentálta, hogy ha minden pályázatunk sikeres lesz, akkor „ a gatyánk is rámegy“. De ennek az esélye, finoman szólva is, nagyon alacsony. A már említett fejlesztéseken kívül a költségvetés nagyobb beruházással nem számol. Szeretnék a kultúrház hátsó bejáratát felújítani, valamint egy szoftvert vásárolni, ami digitálisan feldolgozza a sírok nyilvántartását.

...a cikk folytatódik>>>
Kovács Zoltán 0 hozzászólás a cikkhez
 
Falunap 2009 (második rész)
2009-02-25 11:49:00
közélet

A testület lényegében jóváhagyta a falunapi programot. Amint már említettem, nagy változás nem lesz a koncepcióban. Talán annyiban lesz kisebb a falunap, hogy a szombati hivatalos rész csak délután kezdődik. Most részletesen, ahogy Varga Zoltán a kulturális bizottság elnöke előadta.

...a cikk folytatódik>>>
Kovács Zoltán 0 hozzászólás a cikkhez
 
Részletek Jurás Lívia Csemadok évzárón elhangzott beszédéből
2009-02-05 11:47:00
kultúra

A Csemadok-láng a mi fáklyánk, melyet 60 éve gyújtottak meg az alapítók,futótűzként terjedt akkor,és azóta is ég. Kézről kézre adjuk és óvjuk, hogy el ne aludjék. Ezt a lángot a magyarságunk a magyarságtudatunk tartja életben.Féltve óvjuk széltől viharoktól, rendszerváltástól,a politikusok csatározásaitól. Vigyázunk rá, néha talán kevésbé, olykor talán nem is rosszul.Mindannyian köréje csoportosulunk, ha bajban vagyunk, de akkor is, ha örülünk. S ha fényénél egymás szemébe tudunk nézni,és van mondanivalónk egymásnak,akkor nincs baj.

...a cikk folytatódik>>>
Jurás Lívia 5 hozzászólás a cikkhez
 
Részletek Borsányi Gyula sportévzáron elhagzott beszédéből
2009-01-28 10:54:00
sport

A 2008-as évben sokrétű és hullámzó teljesítmény volt jellemző a csapataink játékára. A tavaszi szezon befejeztével majdhogynem kiestünk a IV.ligából. De köszönve Somorja csapatának, amely megnyerte az utolsó mérkőzését ,és ezzel biztosította helyét a III.liga mezőnyében az elkövetkező évadban is, igy a IV.ligából csak egy csapat esett ki, és az Mocsonok volt. Tavaszi idényben kerestük a megoldást, hogy csapatunk megközelítse eredményességben és játékosságban az egykoron szebb napokat megélt gárda teljesítményét, de mivel a játékosok nagyon sok tétmérkőzésen tehetségükhöz képest nem nyújtották azt, amit elvártunk, így ezt nem érhettük el. Itt elsősorban az edzések minőségében látom az elmaradást.Bizonyára még emlékeznek arra, hogy csapatunk arról volt híres- mikor a 75.perc után is döntetlenre állt a mérkőzés-, hogy fizikai állóképességkünket kihasználva addig hajtottunk, amíg az ellenfél meg nem adta magát. A fennmaradó játékrészben rúgtunk még két gólt, és megnyertük a mérkőzést.

...a cikk folytatódik>>>
Borsányi Gyula 2 hozzászólás a cikkhez
 
Januári parlamenti napló
2009-01-27 11:25:00
önkormányzat

Kerek egy évvel ezelőtt a képviselő-testület meghatározta a tavalyi év fejlesztéseit. Csak emlékeztetésül: kultúrház felújítása, járdák rendbetétele, illetve az öreg óvoda sorsának rendezése. Nos, mindenki döntse el, hogy eddig mi valósult meg. Margóra csak annyit, hogy egy év alatt egyetlen képviselő sem kérdezett rá a polgármesternél, hogy milyen eredménnyel zárultak az öreg óvodáról szóló tárgyalások. Ugyanis egy éve a képviselők megbízták a polgármestert, hogy tárgyaljon erről a dologról. De ne legyek igazságtalan: a tanácskozás szünetében vagy más alkalomkor feltehették ezt a kérdést.

A képviselők ebben az évben is meghatározták a prioritásokat, részben a tavalyi célokkal, részben kiegészítették újakkal.

...a cikk folytatódik>>>
Kovács Zoltán 0 hozzászólás a cikkhez
 
Telektó PT évzáró
2009-01-26 16:58:00
közélet

A Telektó Polgári Társulás még alig két éves, mégis a januári évzáró félperces néma csenddel kezdődött. Így emlékeztek arról a három tagról, akik az elmúlt évben eltávoztak.

Az évzárón a 133 tagból, 36- an jelentek meg.

Herencsár Zsolt, a társulás elnöke beszámolt a tavaly elvégzett munkákról. A legnagyobb befektetés a tó kotrása volt, amelynek az összköltsége 180 ezer korona (5974,90 €) volt, ebből 63 ezret (2091€) a társulás fizetett, a többit az önkormányzat. Az év folyamán vásároltak 15 padot, de ezeknek a kihelyezése még késik. Sikerült ingyen beszerezni 10 villanyoszlopot, csak a szállítási költséget kellett kifizetni. Mivel a társulás több rendezvényt is szervezett, vásároltak gázsütőt és katonai sátort is. Továbbá vásároltak két fűnyírót, hogy a területet rendbetartsák. A társulás elnöke kiemelte, hogy sok kritikát kaptak még tagoktól is, pedig ők is egész évben élvezték a megújuló tó előnyeit.

...a cikk folytatódik>>>
Kovács Zoltán 0 hozzászólás a cikkhez
 
Falunap 2009 (első rész)
2009-01-26 16:52:00
kultúra

A képviselő-testület már a januári ülésen foglalkozott a falunappal. Idén a csata kerek évfordulójára emlékezünk, és a dátum is nagyon jól jön ki, ugyanis a falunap június 20-án lesz. Marad az évek óta megszokott koncepció, azaz péntek este a kultúrházban színházi előadás, másnap ünnepi műsor, illetve könnyedebb szórakozás a főtéren. A képviselők még nem a konkrét programról döntöttek, csak a keretről. A tavalyihoz hasonló pénzösszeget költünk a falunapra. Ez olyan 10 000 € ( 300 ezer Sk). Mészáros Endre javasolta, hogy péntekre hívjuk meg az Ifjú Szíveket, akik hosszú idő után újra színpadon vannak, és állítólag nagyon szép a műsoruk. Ez kimondottan benti műsor, vetítéssel, színpadi megvilágítással.

...a cikk folytatódik>>>
Kovács Zoltán 0 hozzászólás a cikkhez
 
Decemberi parlamenti napló
2009-01-02 10:48:00

A testület decemberi ülése nem éppen karácsonyi hangulatban zajlott. Az év utolsó ülésére is sok megtárgyalni való dolog maradt. A testület elfogadta a múlt hónapban megtárgyalt adóhatározatokat.(Lásd: novemberi parlamenti napló) Meghallgatta a főellenőr jelentését és több ponton módosította a költségvetést. Ezek a módosítások átcsoportosítások voltak, a költségvetés egészét nem érintették.

...a cikk folytatódik>>>
Kovács Zoltán 8 hozzászólás a cikkhez
 
Tisztelt Lakosok, Kedves Perediek!
2008-12-21 18:42:00
közélet
Nagy megtiszteltetés számomra, hogy a címlapon szólhatok Önökhöz, ahol évekre visszamenőleg, lelkipásztoraink a karácsonyi készülődésre, az Úr Jézus fogadására, lelkünk tisztaságának fontosságára, a szeretetre szólítottak fel mindnyájunkat.

A szeretet fontos tényező életünkben, amelyet nagyon sokan nem tudnak megtalálni önmagukban, annak ellenére, hogy bizonyára keresik, de nem eléggé következetesen. Minden ember lelkének mélyében ott rejlik a csoda, a szeretet, a gyöngédség a segítőkészség, csak valahogy nem tud a felszínre törni. Ebben a mértéktelen, rohanó világban márpedig felbecsülhetetlen kincsnek számít, mert csupán ilyen értékek által tudunk megújulni, új erőre kapni a mindennapi teendőink sikeres megoldásában....a cikk folytatódik>>>
Borsányi Gyula - polgármester 0 hozzászólás a cikkhez
 
Ünnepélyes díjkiosztó Pozsonyban
2008-12-21 18:25:00
kultúra
A SZMPSZ és a pozsonyi székhelyű Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma a Reneszánsz Év alkalmával ’’Alkotni jó’’ címmel hirdette meg a szlovákiai magyar óvodák és alapiskolák III. Országos Képzőművészeti Pályázatát. A pályázatra 100 oktatási intézmény közel 1000 alkotással jelentkezett be. 43 legügyesebb alkotó és felkészítő pedagógus kapott meghívást a november 20-ai díjkiosztó ünnepségre. A Peredi Alapiskolából tanító nénim Csicsola Ildikó és én kaptam meghívást.

Sok szép és felejthetetlen élményt adott ez a nap. Megérkezésünk után és a múzeum gyűjteményének megtekintése után megtekinthettük a Szent-Márton székesegyházat, a Szlovák Parlament épületét, a Mihály kaput a Magyar Királyi Kamara Palotáját és az Academia Istropolitánát, melyet Corvin – Mátyás alapított.

A tárlat megnyitására és a díjkiosztó ünnepségre a délutáni órákban az ebéd után került sor. Alkotásomat szép könyvekkel és oklevéllel díjazták. Az ünnepi fogadáson sok finomsággal és gyümölcstortával kedveskedtek nekünk.

Azt hiszem, soha nem felejtem el ezt a napot. Nagyon jól éreztem magam.
Laczkó Klaudia – a Peredi MTNYA 3. osztályos tanulója 0 hozzászólás a cikkhez
 
www.deltasound.sk
 
www.musicmax.sk
 
www.interkompakt.sk
 
www.vandadekor.sk
 
www.dt-digital.sk
 
obec Te ed kovo - Pered falu, old.pered.info 1280*1024, ©TulokTeam, admin: