Pered k zs g - obec Te ed kovo

videoarch vum 
index falunkr l nkorm nyzat szervezetek int zm nyek dokumentumok f rum fot album Peredi js g napt r
Üdvözöljük Pereden!
Pered község, a délszlovákiai Mátyusföldön helyezkedik el. Falunknak 3700 lakosa van, ebből 82%-a magyar nemzetiségű és 18%-a szlovák. Falunk, Sellye járás fejlettebb falvai közé sorolható. tovább>>
kontakt: OÚ Tešedíkovo
Žiharecká 860
Tešedíkovo, 925 82
Tel: 031 7795412
tesedikovo@tesedikovo.sk
48° 6' 27.86"N
17° 50' 47.41"E
admin:
linkek:
edatbázis
Telektó polgári társulás:
telekto.tesedikovo.info
testvérvárosunk:
www.tab.hu
hírek: ()
Csemadok évzáró
2011-02-14 10:01:02
kultúra

Január 15-én Pered legnagyobb kulturális szervezete a hagyományoknak megfelelően bállal összekötött évzárót tartott. Az eseményen a fellépőkkel együtt kb. 130-140 ember vett részt. Bár a Csemadokot állandónan jogos vagy indokolatlan kritika illeti, szükségszerű megemlíteni, hogy szinte minden hónapban rendezett vagy részt vett rendezvények lebonyolításában, annak ellenére, hogy meglehetősen kevés tag vállalja a munkát.

Szervezési szempontból kiemelkedő a borkóstoló, a népművészeti fesztivál és az egyre népszerűbb batyubál. Jurás Lívia az alapszervezet elnöke összefoglalta az elmúlt év tevékenységét. Úgy látja, hogy az alapszervezet pártoktól függetlenül védte a magyar szót. Szokásokhoz híven szólt a beíratkozási eredményekről és kiderült, hogy az alapiskolába 21 gyereket írattak be. A beszámoló végén a népszámlálásról, és annak a fontosságáról beszélt, hogy magyarnak valljuk magunkat.

Az idei évzáró eltért a megszokott menetrendtől. Általában évzárókon a szavazások formálisak, idén azonban 3 tag nemmel szavazott az új elnökségre. A harmadik személyről nem tudom miért szavazott nemmel, de ketten azért tettek így, mert úgy látták, hogy politikai okból nem kerülhetett be új tag (Szekeres Klaudia) a kulturális szervezet vezetésébe. Ugyanakkor a hivatalos magyarázat szerint azért, mert nem lehet vele együttműködni.

Kovács Zoltán 7 hozzászólás a cikkhez
 
Zoli 2011-02-16 20:53:08
Ilyen alpári stílusban írni nőkről egyszerűen döbbenetes. Azt hogy a polgármestert meg Sumit meg akárkit szidtok nem annyira zavar, mert a kocsmában sem külömb, úgyhogy csak a tükröt állítunk magunkról. Nem kell szeretni egyiket sem, de tisztességes anyákról van szó. A politika egy dolog, de nem kell mindent azért beáldozni. A legalla-t nem kommentálom,remélem a másik kommentjét kitörli az admin. De Józska most komolyan. Klaudia hajnali 1kor beszélt. Akikkel az asztalnál ültem azokról nem feltételezem, hogy ilyen bután írnának. Akkor most képviselő tetszik lenni vagy hogy is van ez?
 
perediek 2011-02-16 19:49:55
Józska a Klaudiával részben igazad van nem való Ő semmilyen szervetbe sőt a HÍD-asok közé sem. A Somogyi Laci és a HÍD-asok nem rossz javaslattal jöttek, de szélmalom harcot vívnak a MKP-val szemben miért nem tudnak leülni Borsányi Gyula polgármesterúrral közösen biztosan többet lehetne elérni és a falunak is több haszna lenne belőle. Eggyik párt sem akar rosszat szerintem, a Gyuszit és a Lacit is ismerem sőt beszélgetni is szoktam velük szerinten mindketten arra várnak valamelyikük nyisson a másik felé. Javasolnám a két párt vezetőségének üljenek le tárgyalni és találjanak közös nevezőre. Laci a Klaudiát haggyátok ki az egészből Ő csak akadájozni fog, nem jó fényt vet rátok!
 
Józska 2011-02-16 14:44:06
Ha volt valaki a februári kt ülésen az tudhatja milyen a Szekeres Klaudia jogászasszony arogáns akadékoskodó tehát az állítás igaz nem lehet vele együttműködni a képviselók allítják a felszólalásában nem volt semmi értelmes dolog csak kötözködni akart értelmetlenül . A Kaszter és a Sumi is miért a polgármester háta mögött intézkedik ha nem akarnak a faluval közösen kart-kraöltve egyedolgozni akkor inkább ne is csináljanak semmit idáig is megvoltunk a MOST-HÍd nélkül ezután sem lessz másképen. Klaudia jobb lenne ha már észrevennéd magad és eltünnél a képből nincs a szolgáltatásaidra igény. Kaszter Sumi egész normálissak voltatok dolgozzatok a közösért és zárkózzatok el az ügyvédasszonytól csak árt nektek, vagy is menjetek a Klaudia után a süllyesztőbe!!!!!!!!!!!!
 
Klaudia 2011-02-16 14:39:56
Azt hiszem, mindenkinek tudnia kellene a teljes igazságot, ami még inkább politikai színezetuvé teszi a dolgot: Mivel kevés az aktív vezetoségi tag, Zoli megszólított, hogy nincs-e kedvem besegíteni, tehát nem én tolakodtam. Az évzáró elotti napon nagy vita után jóváhagyták, hogy vezetoségi tag legyek, de másnap az évzáró elott újra szavazott a vezetoség az ugyben, és elutasították a javaslatot. A kialakult vita miatt aztán Zoli is kilépett a vezetoségbol. Csak így tovább Csemadok, már így sincs aki dolgozzon!
 
perediek 2011-02-14 14:55:10
A Klaudia szervezeti tag, csak nem tagja a vezetésnek
 
ATee 2011-02-14 13:34:37
Zoli, ha így folytatod, még utóbb téged is kitesznek. Arról nem is beszélek, hogy állítólag engem mivel szavaztak ki, vagyis nem ki, csak nem be. Kár, annyit mondok erre, és nagyon sajnálom.
 
Zoli 2011-02-14 12:38:49
Mindegyik évzárót megpróbáltam szélesebb kontextusba helyezni. Most is így lesz: Gál Gábor parlamenti képviselő hogyan vélekedik a környék legnagyobb Csemadok szervezetéről? CSEMADOK a piszkosmunkás Örömmel veszek mindenféle kulturális eseményt, és ha az az anyanyelvemen valósul meg, akkor még inkább. Nem is szoktam azt nézni, ki szervezi, inkább azt, hogy mit. Így vagyok ezzel a CSEMADOK esetében is. Illetve voltam, mert nagy meglepetéssel, vagy inkább megdöbbenéssel olvasom az ÚJ SZÓ hasábjain a hirdetést, hogy a CSEMADOK Galántán június 11-ére a galántai kultúrházba előadást szervez. Azt már megszoktam, hogy a CSEMADOK messziről nem apolitikus, és páran a vezetőségből minket-hidasokat kimondottan nem kedvelnek. Sőt évtizedes CSEMADOK-osokat a HÍD politikai pártban való szerepvállalásukért pár volt kommunista ki is űzött a szervezetből – lásd Zsille Béla. Azt is megszoktam, hogy felső szinten a CSEMADOK egyenlő az MKP-val, és rendezvényeik néha kimondottan pártkampány jellegűek. Sőt azt is megszoktam, hogy a CSEMADOK az MKP-nak kimondottan választási kampányokat is szervez. Így volt ez akkor is, amikor e sorok írója volt a MKP Galántai járás elnöke. Ami viszont eddig nem volt, az az aljasság. Ezt nehezen fogom megszokni, de úgy látszik muszáj lesz. Hogy miről is van szó? Hát kérem csak arról, hogy a CSEMADOK június 6-án – vasárnap - rendezte Galántán az amfiteátrumban a hagyományos Mátyusföldi juniálist, ami természetesen egyben az MKP járási kampánya is volt. És csodák csodájára máris rendezi a következő akcióját június 11-re a kultúrházba, pont akkora, amikor a HÍD politikai pártnak lesz a szabadtéri színpadon a kampányzáró koncertestje. De azért ugye tudjuk, hogy véletlenek nincsenek. Hisz az anyagilag állandóan alultáplált CSEMADOK még soha nem rendezett nem egész egy hét alatt a városban két ilyen szabású rendezvényt. MOST igen. Hát higgyék el nem véletlenül és még csak nem is igen tagadják. A CSEMADOK egymagában szervezi az MKP javára a HÍD-as ellenkampányt. A röhej az egészben, hogy az akció úgy van hirdetve, mint az egyedüli apolitikus műsor. Arról ne is beszéljünk, hogy szóban a kultúrház nekünk volt lefoglalva rossz idő esetére. Kérdem én, mi van, mi lesz kedves CSEMADOK-os rendszerkiszolgálók azokkal a tagokkal, akik a HÍD-ra adják szavazataikat, esetleg még be is léptek a pártba. Vagy akár azokkal, akik a pártszimpatizánsságtól függetlenül nem szeretnék, ha egy kultúrszervezet a politika kiszolgálója lenne – csak egyszerűen kultúremberek,CSEMADOK-osok szeretnének maradni. Ők mindannyian ellenségek lesznek? Ők már ne is menjenek a CSEMADOK rendezvényeire? Elmehetnek még a HÍD-asok, vagy akár az Ő gyermekeik esetleg a CSEMADOK valamelyik gyermekrendezvényére, vagy már azok is árulók, úgyhogy nem? És még hogy mi osszuk meg a Magyarokat!
 
név: [+]   [-] új hozzászólás szerkesztése
szöveg:
ezt a biztonsági kódot beírni ide:
www.deltasound.sk
 
www.musicmax.sk
 
www.interkompakt.sk
 
www.vandadekor.sk
 
www.dt-digital.sk
 
obec Te ed kovo - Pered falu, old.pered.info 1280*1024, ©TulokTeam, admin: