Pered község - obec Tešedíkovo

videoarchívum 
index falunkról önkormányzat szervezetek intézmények dokumentumok fórum fotóalbum Peredi Újság naptár
Üdvözöljük Pereden!
Pered község, a délszlovákiai Mátyusföldön helyezkedik el. Falunknak 3700 lakosa van, ebből 82%-a magyar nemzetiségű és 18%-a szlovák. Falunk, Sellye járás fejlettebb falvai közé sorolható. tovább>>
kontakt: OÚ Tešedíkovo
Žiharecká 860
Tešedíkovo, 925 82
Tel: 031 7795412
tesedikovo@tesedikovo.sk
48° 6' 27.86"N
17° 50' 47.41"E
admin:
linkek:
edatbázis
Telektó polgári társulás:
telekto.tesedikovo.info
testvérvárosunk:
www.tab.hu
hírek: ()
Fába faragott álmok
2011-02-07 13:06:07
kultúra

Szeretem a környezetemben élő közvetlen, szerény, ám tehetséges, érzelmileg gazdag, nagyszerű embereket. Talán röviden így jellemezném Zilizi Zoltánt, akit kb. 15 éve ismertem meg közelebbről egy rendezvény szervezése kapcsán. Többször találkoztunk, beszélgettünk. Aztán jött a balesete, hosszabb lefolyású betegsége, melyből szerencsére már teljesen felgyógyult. A napokban keresett fel és a galántai reneszánsz kastélyba invitált, egy kiállítás megnyitójára, ahol bemutatásra kerülnek csodálatos alkotásai. Kedves meghívásának ezúttal is örömmel tettem eleget.

Nem csalódtam, prezentált alkotásai - a Zilizi család címere és Jézus a kereszten, ezúttal is lenyűgöztek. Zilizi Zoltán mesterien megformált alkotásait, domborműveit, plasztikáit a fa felületének szép kidolgozása jellemzi. Mondanivalójukkal a mesevilág, a mátyusföldi népélet jellegzetes és érdekes alakjaihoz, és a valláshoz kapcsolódnak. Szép alkotásaiban minden esetben valamilyen emberi érzés, az öröm, a bánat, szomorúság kerül kifejezésre. Hazatérve, a látottak hatására, a géphez ültem, hogy egyrészt megörökítsem baráti beszélgetéseinket Zilizi Zoltánnal, másrészt pedig azért, hogy a nagy nyilvánosság is tudomást szerezzen arról, milyen nagyszerű, nem mindennapi mester él közösségünkben.

Zilizi Zoltán 1949-ben született Pereden. Egyszerű munkáscsaládból származik, villanyszerelőként dolgozott Szlovákia különböző településein. Nős, két gyermeke van, boldog nagyapa. Nyugdíjas éveiben is egy tenni akaró, kiegyensúlyozott, boldog és a művészet iránt komolyan elkötelezett ember benyomását kelti. Kézügyessége, képzőművészeti tehetsége már gyermekkorában kitűnt. Már gyermekkorában megragadta a fa megmunkálásának lehetősége. Első munkái játékok, makettek, gyertyatartók, vázák voltak. Tudatosabb művészi tevékenysége 30 éves kora után kezdett kibontakozni. Jöttek a domborművek, kisplasztika, képek, melyeket már én is láttam, kiállítások alkalmával Nagyfödémesen, Galántán, Jókán és még sorolhatnám, ahová meghívást kaptam.

Abban a megtiszteltetésben részesültem, hogy egyik falunap alkalmával Pereden kiállítást is készíthettem Zilizi mester munkáiból. A kiállítás anyagának elrendezése közben különleges élményben volt részem. Egyenként megérintve, szemlélgetve a szobrokat, domborműveket éreztem a belőlük áradó melegség, szépség és szeretetet kisugárzását. Ekkor értettem meg a mester szavait, gondolatait: 'Mint fafaragó nem törekszem nagyot 'művészit’ alkotni. Maga az alkotás a lényeg, azzal a tudattal, hogy örömmel, szép munkát végzek. Legyen az egy egyszerű használati tárgy, dísztárgy, kisplasztika vagy dombormű. Munka közben a hozzákötődő gondolatok foglalkoztatnak: a múltunk, ünnepeink, örömeink, fájdalmaink. Minden alkotásommal mondani próbálok, mesélni a nézőnek.’ Ezeket a mély érzéseket láthatjuk és csodálhatjuk meg nap mint nap a község központjában büszkélkedő Életfában is, melynek megalkotója szintén Zilizi Zoltán.

Az Életfa a X. Falunap alkalmából készült. Még most is emlékszem azokra a gondolatokra, melyeket Zoltán akkor osztott meg velem, amikor alkalmas fa, alapanyag keresésére indultunk: ’Az alapanyag beszerzéséhez nem kell fákat kivágni, természetet és erdőt rongálni, csupán nyitott szemmel járni. Az emberek többsége észrevétlenül elmegy egy-egy kidőlt fa mellett, míg az én szememben a száraz gyökerek, törzsek és ágak, különös értékeket, lehetőségeket és kincseket rejtenek. A fa megmunkálása számomra mindig nagy kihívást, de egyben élményt is jelent. Kezdetben puha, könnyen faragható anyaggal dolgoztam. Ma már előnyben részesítem a keményfát, ezek közül is a gyümölcs, tölgy, bükk, diófát. Színük és szépen rajzolt erezetük egyszerűen csodálatos.’

Bízom benne, hogy Zilizi Zoltánról még sokat fogunk hallani. Tovább örökítve szép hagyományainkat, kulturális értékeinket, alkotásait bizonyára még sokszor megcsodálhatjuk majd nemcsak hazai kiállításokon, de külföldön is. Számomra csodálatos élményt jelentenek Zilizi Zoltán alkotásai, természetes, egyedi formájuk miatt és a gyönyörű díszítőelemeikkel együtt. Közös megegyezéssel, értékes gyűjteményéből a közeljövőben albumot készítünk, amelyet a honlapunkon Önök is megtekinthetnek.

Borsányi Erzsébet 2 hozzászólás a cikkhez
 
ATee 2011-02-07 13:41:19
Szervezhetnének akár foglalkozásokat is, ha a bácsinak lenne kedve tanítani a faragást. Vagy csak én szeretek kétkezi alkotómunkával kikapcsolódni? jó ötlet lenne a mesterségeket visszahozni a faluba?
 
admin 2011-02-07 13:09:13
A közeljövőben egy fotogaléria is megjelenik, ami a művész munkáit tartalmazza majd.
 
név: [+]   [-] új hozzászólás szerkesztése
szöveg:
ezt a biztonsági kódot beírni ide:
www.deltasound.sk
 
www.musicmax.sk
 
www.interkompakt.sk
 
www.vandadekor.sk
 
www.dt-digital.sk
 
obec Tešedíkovo - Pered falu, old.pered.info 1280*1024, ©TulokTeam, admin: