Pered község - obec Tešedíkovo

videoarchívum 
index falunkról önkormányzat szervezetek intézmények dokumentumok fórum fotóalbum Peredi Újság naptár
Üdvözöljük Pereden!
Pered község, a délszlovákiai Mátyusföldön helyezkedik el. Falunknak 3700 lakosa van, ebből 82%-a magyar nemzetiségű és 18%-a szlovák. Falunk, Sellye járás fejlettebb falvai közé sorolható. tovább>>
kontakt: OÚ Tešedíkovo
Žiharecká 860
Tešedíkovo, 925 82
Tel: 031 7795412
tesedikovo@tesedikovo.sk
48° 6' 27.86"N
17° 50' 47.41"E
admin:
linkek:
edatbázis
Telektó polgári társulás:
telekto.tesedikovo.info
testvérvárosunk:
www.tab.hu
hírek: ()
Telektó évzáró
2011-02-07 11:49:50
más

Néhány éve a hagyományos szervezetek mellett a Telektó PT is évzárót tart. Pered legfiatalabb társasága valószínűleg egyben a legvérmesebb is. Az idei évre is sok elképzelésük van , de ez pénz és dolgos kéz kérdése. Minkettőből hiány van, de leginkább az önkéntesekből.

Herencsár Zsolt szerint fárasztó év után vannak. A halasítás, gyógyszerezés, brigádok, fesztiválok és a horgászversenyek lebonyolítása komoly feladatot rótt a tagokra, így nem csoda, hogy néhány vezetőségi tagnál „betelt a pohár“. A munka elvégzése még nehezebb lett volna, ha a gyerekek nem segítenek be. Végül mindenkinek megköszönte a segítséget.

Lelovics Tamás elmondta, hogy tavaly 14 brigádot tartottak, ebből kettőt a Vásártér körül. Hangsúlyozta, hogy a munkákból legnagyobb részben a gyerekek vették ki a részüket.

Zuzana Szarková beszámolt a pénzügyi helyzetről. A társulatnak a falutól kapott összeg mellett 4812 € bevétele volt és 4627 € kiadás. A kiadás legnagyobb részét (4189 €)a halasításra fordították.

Idén a szokásos majális, gyereknap és a 30 órás horgászverseny mellett újabb, izgalmas programokat terveznek. Az első horgászverseny áprilisban lesz, terveznek egy igazi falusi disznóvágást és októberben az első Telektó bált.

Az est végén kitüntették a legtöbbet segítő gyerekeket. A polgári társulás szabályzata szerint minden felnőtt tagnak 10 órát le kell dolgoznia , de ha jól emlékszem, ez a gyerekekre ez nem vonatkozik. Ennek ellenére a legtöbbet segítők gyerekek voltak( Pataky Dávid és Bálint ), akik 43 órát dolgoztak és a többiek sem sokkal maradtak le.

Ilyenkor rájövünk, hogy mennyire szeretünk általánosítani. Állandóan azt halljuk, hogy a gyerekek csak a számítógépek előtt ülnek, aztán ha jobban megnézzük a dolgokat rádöbbenünk, hogy a faluban a legnagyobb civil fejlesztés talán a gyerekek nélkül létre sem jöhetett volna. Tanulságos.

Kovács Zoltán 12 hozzászólás a cikkhez
 
Lelovics tomi 2011-02-18 10:08:53
Egy kicsit késve de én is vissza térek a hozzászólasokhaz.Elloszor is a borkostolót és a tavak revitalizációját ne keverjuk ossze.A borkostoló egy rendezvény ami szerintem jó akció és merem álítani hogy sok faluban hiányoznak az ehhez hasonló szinvonalas akciók.Meglátásom szerint pedig senki sem panaszkodhat a peredi magánvállalkozókra.Támogatásuk nélkul mi se tartanánk ott ahol most vagyunk.Ha veszem a bágarozást vagy a gyereknapot 90 %ra akit megszólitunk valamilyen úton-módon már segített rajtunk.En inkább a kétkezi brigárdmunkát hoznám fel ami senkinek se kerul pénzibe de még is kevesen áldozzák fel szabadidejuket az ilyen dolgokra.A masik dolog pedig a vidéki turizmus.Erzsike nagyon jól leírta hogy mi mindennel tudnánk follendíteni.Sajnos ez téma még tabu pereden.Nincs semmi féle koncepció kidolgozva.De mondhatjuk hogy már lasan mozgásba kerultek a dolgok.Sok kornyékbeli sportbarát látogat peredre focizni,teniszezni Fischer Tivadar sportcentrumába.A Telekt-tó híre is már túlszált falunk határan kívul.Evrol- évre gyarapodik a vendéghorgaszok száma.De sajnos itt van probléma a halastó partján.Nem tudjuk megvendégelni az idejovo vendéghorgászt.Biztos tobben emlékeznek még a camel kocsma mogotti altánokra ami a tulaj segítségével épult fel.Hozzáteszem egész évben torodtunk vele asztal torulgetés,szemétszedés,gyomlálás,funyírás.Mindenkinek tetszett az otlet.Horgászás kozben bekuldtunk valakit egy kofoláért vagy sorrér.Wc-probléma is meg volt oldva.Sokan kuzulunk úgy gondoltak hogy a kocsma tulajdonosa él majd a halastó adta lehetosségel,és kiépíti a kocsmakert hátsó részét kb úgy mind ezt a Dzungel vendéglo udvarán tették.Ahogy lássuk ez nem így tortént.Az udvaron szarvasok futkosnak.Az altánok eltunt. Kofolát és a sort pedig az élelmiszer uzletekbol biztosítsák be a tó parton ulo halászok.Ennyit a Telek-tó hoz.Lehethogy a kozeljovoben a társulásnak fog kelleni valami módon ezt megoldani de ez még a jovo zenéje.Mi eltudnánk képzelni a Vásártérben vagy a Téglásokban való halászást furdést de ehhez elsosorban sok pénz,brigárdmunka és osszefogás kell amibol pedig mindenhol kevés van.Minden tóhoz vissza lehetne vinni az életet, de ez még a jovo zenéje.
 
Bende Zsolt 2011-02-09 08:44:42
Már leírtam a választ, már csak az OK gombot kellett volna megnyomnom, de még egyszer átolvastam és személyesnek tunt. Ezért nem akartam a nyilvánosságra hozni. Szerintem is jobb lenne személyesen elbeszélgetni. Te tudod ki vagyok, Neked kell Engem megkeresned.
 
Maci Laci 2011-02-08 22:09:41
Zsolti, ha csak akkor válaszolsz akkor majd megkérdem személyesen tőled. Bár nem hinném, hogy olyan eget zengető kérdés volna ez. Mondjuk lehet, hogy számodra az. :D Jobb ez így egyenlőre az inkognitó.
 
Bende Zsolt 2011-02-08 19:00:07
Látom, nem úszhatom meg a választ, bármennyire is ki akarok térni, de erre csak akkor válaszolok, ha tudom, ki kérdezi :-D
 
Maci Laci 2011-02-08 16:26:04
Már megszoktuk a hosszú hozzászólásokat. Nincs azzal semmi gond, ameddig van benne tartalom is. Bár Zsolti te nem válaszoltál a nagy kérdésre. Miért nem vállalsz egyik szervezetben sem aktív szerepet? Most mikor minden hol úgy kell a segítő kéz, mint egy falat kenyér. Hiába van fej, aki látja, gondolja, tudja mit kell tenni, ha nincs kéz, aki azt végrehajtsa. Igaz, hogy sok embernek büdös a munka. Mindig a polgármestertől várja mindenki mindenre a megoldást. Más falukban az úgy van, hogy az emberek csinálják a dolgukat és csak, ha elakadnak ,akkor fordulnak a polgármesterhez segítségért. Itt meg e mindenki rohan folyton utána minden badarsággal. Elvégre vannak nekünk képviselőink is, ideje lenne, ha aktívabb szerepet vállalnának végre.
 
Bende Zsolt 2011-02-08 14:47:48
Zoli valószinuleg igazad van, hogy nem látom fától az erdot. Ahogy említettem, nincs konkrét otletem, de Te és Borsányi Erzsébet már eloálltatok egy vagon otlettel, amit meg lehet lovagolni és lehet rá építeni. Ezt mondom én is: think big - gondolkodj nagyban (hosszabb távon), és akkor mindenki, vagy legalábbis sokan érintettek lesznek az ugyben (pozitív értelemben). Egy kis fantázia, meg akarat kérdése az egész, mert úgy gondolom, hogy pénz az mindig volt, van és lesz. Csak tudni kell honnan és hogyan szerezni, és azt hiszem itt jon a képbe a polgármester úr.
 
Zoli 2011-02-08 11:27:03
@ Zsolti: Szerintem Pereden a dolgok egy része már ki van találva, csak magunk se vesszük észre. Ez már marketing, koncepció és tamáskodás kérdése. A Jurta napok fantasztikus rendezvény, azért, mert egyedi, tehát nem kell minden faluba. De szeliben ez az egy nagy rendezvény van. Pereden van egy színvonalas borkóstoló, májusban egyre nagyobb tömeget vonzó majális, gyereknap, amelyhez hasonló nincs a környéken. Ezek egyértelműen sikersztorik, csak mi sem vesszük észre. Aztán ott van a falunap. Ez már nehezebb, mert ahány peredi, annyiféle elképzelése van róla. Én a tavalyit dicsértem, de mi ugye emlékezünk olyan falunapra is, hogy búcsú szombatján kora este pár ember előtt léptünk fel. Tehát ebben is történt előrelépés, mert mostanság tömeg van a téren. Nem annyira sikersztori a népművészeti fesztivál. Ami a műsort illeti, az utóbbi években pangás van. A koncepció nagyjából az: megtölteni három órát programmal, lehetőleg minél olcsóbban. Itt szükség lenne újra „kitalálni“ a rendezvényt. De visszatérve az eredeti gondolatomhoz. Rendezvények terén ez a falu egészen jól ellátott és ezeket el lehet adni-elsősorban magunknak- csak akarni kell, és ez már kicsit turizmus, kicsit falumarketing. Már írtam, de érdekes lehet turisztikai szempontból az I.v.h. emlékmű is. A békés együttélést bizonyítja. Egy Jézus szobor talapzatára 3 elesett zsidó katona nevét is felvésték. El tudom képzelni, hogy akkor mehetett körülötte a pör, de mára csak a harmónia maradt. Nem hiszem, hogy sok ilyen vallási szobor lenne a környéken.
 
Borsányi Erzsébet 2011-02-08 10:28:19
Látjátok, lehet szebb stilusban is, bennünket érintő dolgokról párbeszédet folytatni. Egyik gondolatommal sem sugalltam azt, hogy beleavatkozzunk a vadászok vagy a Telek-tósok dolgaiba. Helyt adok a \'\'kedves\'\' Maci Laci véleményének, amit a rendezvények támogatásáról ir. A jelenlegi gazdasági-politikai helyzetben azonban senkit sem lehet hibáztatni. A község él a pályázati lehetőségekkel, a szervezetek teszik a dolgukat, a gazdasági válság éveiben is megtartják rendezvényeiket, ugyanakkor tisztelet a magánvállalkozóknak is, mert lehetőségük szerint támogatják a község, szervezetek rendezvényeit. Ritkán adódik alkalom arra, hogy beszélgessünk ezekről a dolgokról és talán kevesen tudják, hogy képezem magam a vidéki turizmus területén, ellátogatok olyan fórumokra, ahol a fejlesztés lehetőségeit tárgyalják. Nem csak Martoson fordulok meg gyakran, de Búcson is. Ez a határmenti gazdag település szintén időben nyitott a lehetőségek felé, ma már a lakosság nagyhányada a vidéki turizmusből él. A Kerekes házaspár /pedagógusok/ létrehozta az Emese udvarházat, mely szálláslehetőséget, érdekes programokat kinál, találkozókat, előadásokat, tanfolyamokat és kézművestáborokat szervez,nem csak gyerekeknek. Összegyűjtötték a régi tárgyakat, babamúzeumot hoztak létre. Az itt élő borászok megnyitották a hegyoldalba vájt borospincéiket az idelátogatóknak, virágzik a borturizmus. Gyönyörű halastavuk van, sokan járnak ide pihenni, horgászni. Több csoportot is tudnak fogadni, a hangulatos Malom vendéglő /érdekesség- a tulajdonos neve Peredi Attila/ étkezési lehetőséget, a Karkó panzió kényelmes szállást nyújt a vendégeknek. Ünnepek alkalmával a falu apraja-nagyja népviseletbe öltözik és az idelátogató megismerheti a közösség hagyományait, szokásait, hagyományos ételeit. De térjünk vissza Peredre. A honismereti kör létrehozásával, ha kis léptekben is, de én is elkezdtem foglalkozni ezekkel a dolgokkal. Régen gyűjtök és egyik helytörténeti kiállitás szervezésénél a mi lakosaink közül is ajánlottak fel régi tárgyakat, ez egy jó kiindulópont, gyűjtünk továbbra is. A legnagyobb probléma az, hogy Pered gyors polgáriasodása következtében lebontották a község régi épületeit, nehéz megfelelő helyet biztositani a gyűjteménynek. Én bizom abban, ha pályázati lehetőség nyilik rá, a község vezetősége tatarozza, felújitja a régi óvoda épületét, ahol a földszinti helyiségekben helyet kapnának a bútorok, használati tárgyak. Az udvaron a mezőgazdasági eszközök.Ehhez kapcsolódhatnának a későbbiekben a hagyományos rendezvények, ételkóstolók és a régi mesterségek. Talán ilymódon összefogva a társulásokkal, szervezetekkel és magánvállalkozókkal/Telektó PT - horgászat, Vadásztársaság - vadász-specialitások a vadászlaknál, Fischer Tivadar, Alapiskola - sport, Laczkó porta- lovaglás, lakosság bevonásával - libaturizmus, magánvállalkozók - vendéglátás, panzió épitése/ komplex programokat tudnánk ajánlani a közeli Deáki, Szeli fürdőben nyaralóknak és az idelátogatóknak. Tervek vannak, de ami a legfontosabb a pénz és /egyenlőre/ a közös gondolkodás hiányzik. A pályázati pénzek elnyerése mellett ezek a programok-tervek csak jelentős, saját anyagi források befektetésével valósulnának meg. Lehetőségeink ismeretében annyit tehetünk, hogy felkutatjuk településünk történelmét, óvjuk és őrizzük hagyományainkat, kulturális emlékeinket, értékeinket /igényes, szép munka/ és talán majd a felnövő nemzedéknek egyszer majd sikerül megvalósitani dédelgetett álmainkat. Ha valaki talál szabad időt és kedvet kap, érdeklődik az effajta tevékenység iránt, jöjjön el a kultúrház honismereti körének találkozóira, mindenkit szeretettel várunk, továbbá szivesen várom azokat is, akik szeretnék képezni magukat a vidéki turizmus területén, a találkozók, képzések ingyenesek. Bocsánat, hogy mindig ilyen terjedelmes hozzászólásokat irok, de talán igy többen is betekintést nyernek abba a sokrétű munkába, ami a kultúra területén zajlik.
 
Maci Laci 2011-02-07 22:13:58
Ez mind szép és jó B.Erzsébet, de a vállalkozók nem törődnek ezzel. Számukra fontosabb a borkóstoló támogatása vagy egyéb más ahhoz hasonló ,,hasznos" rendezvények támogatása. Zsolti te miért nem veszed ki a részed bármely szervezési munkából? Úgy eltudnálak képzelni valamely szervezetben, mint aktív tag. A fekete ért csak hagyjátok ki a buliból, az maradjon meg a vadászoknak. Mindenki a maga háza táján söpörjön.
 
Bende Zsolt 2011-02-07 19:22:02
Szerintem minden mindennel osszefugg és mindennek van valami oka. Mivel Pered kiesik minden turisztikai vonzáskorzetbol, mesterségesen kellene létrehozni azt, "ha Mohamed nem megy a hegyhez, majd a hegy megy Mohamedhez" alapon. Konkrét otletem sajnos nincs. De, ha jól emlékszem, tavaly gyujtottek valakik aláírásokat egy bicikliút létrehozásáért Sellye-Gúta vonalon (nem vagyok biztos benne). Vagy ha a falunapot tudnánk "eladni" úgy, hogy messzifoldrol jonnének ide az emberek (bár a Szeli Jurtanapoknak - ez itt a reklám helye - nehezen lehetne konkurálni). A Fekete-ér, meg a tobbi tó kihasználásán is el lehetne gondolgodni (bár az elobbihez nem tudom, mit szólnának a zoldek). Ha a megfelelo korulmények megteremtodnek, az emberek maguktól fognak ide jonni, és nem kell majd kulonféle cseles módon maradásra bírni oket. Persze ez elsosorban hozzáállás kérdése foleg a lakosok részérol, de a kozség vezetosége részérol is, és persze ido és ido(=pénz) kérdése. Ez az én meglátásom, és senkit sem akarok vele bírálni. Ha valaki mégis személyeskedést látna benne, az minden bizonnyal a puszta véletlen muve, amiért elore is elnézést kérek.
 
Borsányi Erzsébet 2011-02-07 17:36:45
A festőien szép Martos község ebből a szempontból nagyon szerencsés, mert a határhoz közeli területen fekszik. Élhet a lehetőséggel, lehet partner a határokon átnyúló közös projektekben. Többször jártam itt, mert ennek a kis községnek megvan a sajátságos hangulata, van tájháza, a mai napig megőrizte népviseletét, kulturális emlékeit. Nagy a vonzásköre. Májusban évenkénti rendszerességgel itt rendezik meg a Pünkösdi Népművészeti Fesztivált. Kötődése van Feszty Árpádhoz, aki megalkotta a Feszty Körképet.Utoljára 2010-ben a nyári tábor kis résztvevőivel látogattam el ide. El kell, hogy mondjam, bizony a martosi tavakra elkel a revitalizáció és a területrendezés. Pereden, ha volna elég befektető,pártolója a vidéki turizmusnak, a Telek-tó partján és a Fekete-érnél is lehetne hasonló terveket megvalósitani. Csakhogy ezek hosszútávú befektetések, és mi tudjuk, hogy Pereden az elmúlt években a vendéglátás is mennyire leépült.
 
Zoli 2011-02-07 13:33:25
És máshol hogyal oldják ezeket a dolgokat? Cikk a bumm.sk-ról. Revitalizálják a martosi tavakat.A komáromi járásbeli Martos község a magyarországi Által-ér Vízgyűjtő Helyreállítási és Fejlesztési Szövetségért közhasznú alapítvány közreműködésével valósítja meg a „Martosi tavak / Martovské jazerá“ című közös pályázatát.A projekt 2010. november 1. és 2011. október 30. között kerül kivitelezésre a Magyarország - Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007- 2013 keretén belül - tájékoztatta a Bummot a martosi községi hivatal. A határon átnyúló környezetvédelem azon területek közé tartozik, melyet bármely határtérség esetében csakis magas szintű együttműködés keretein belül lehet kezelni, közös stratégia kidolgozásával és összehangolt tevékenységek végrehajtásával. A projekt célja közös tevékenység biztosítása a természeti környezet védelme érdekében, hogy növekedjen a 3 martosi tó öntisztító képessége. A projekt tovább növeli a község fejlődési potenciálját. A projektet egy tájékoztató kampány és egyéb támogató tevékenységek is kísérik majd mindkét oldalon. "A létesítménynek vízgazdálkodási jellege lesz. A vízterület mélyítésével meggátoljuk a vizek szokatlanul nagy felmelegedését, és ezzel növekedne a víz oxigéntartalma. A projekt megvalósításával stabilizáljuk a lejtőn a további fenyegetettséget a helyi közmű-iparosítás terén, valamint csökken a pincék kiöntése azzal, ha a vízterületet mélyítjük" - áll a Bummhoz eljuttatott közleményben. A projekt megvalósítása területrendezés szempontjából is előnyös lesz, mivel kialakulhat egy pihenőövezet Martos községben. A pályázat megfelelő feltételeket biztosít Martos község számára a rekreáció alábbi formáinak fejlődését illetően: kerékpárturizmus, vidéki turizmus, tradicionális lovaglás, sportok, agrár-idegenforgalmi létesítmények, mindennapi rövid kikapcsolódás, kertészet, borászat, gasztronómiai turizmus.
 
név: [+]   [-] új hozzászólás szerkesztése
szöveg:
ezt a biztonsági kódot beírni ide:
www.deltasound.sk
 
www.musicmax.sk
 
www.interkompakt.sk
 
www.vandadekor.sk
 
www.dt-digital.sk
 
obec Tešedíkovo - Pered falu, old.pered.info 1280*1024, ©TulokTeam, admin: